Veganerpartiet: Mere end bare grønne salatblade

Ørestad 12. nov 2021 - 6 min læsetid
This describes the image
Photo:

Datoen er 9. november 2021. Den kraftige kulde bringer gåsehud gennem hele kroppen. Kandidater og deres medhjælpere stormer ind på Ørestad Gymnasium med kæmpe valgplakater og bannere. Borde og stole bliver sat på plads, og alt begynder langsomt at være klar. Det er tid til valgdebat. 

Skrevet af Aisha Rafique og Ayan Faraf, 3.g på Ørestad Gymnasium

Udenfor ses en cyklende mand. Den ene hånd bruges til at styre, mens den anden bruges til at holde en valgplakat. "Hvis der er et grønnere alternativ, så vælg det!" står der med fed skrift på plakaten. Spændingen udtrykkes på den cyklende mands ansigt. Manden er Karsten Faber fra Veganerpartiet. Karsten bor selv i Ørestad og har for første gang valgt at stille op til et kommunalvalg. Han er drevet af drømmen om en grønnere verden og et større fokus på plantebaseret kost - det vil han starte med at kæmpe for i sit lokale miljø. 

Mere end bare veganisme
“Veganisme er jo ikke helt så tosset. Det inkluderer alle mennesker og religioner. Det har ingen grænser” siger Karsten Faber, som for første gang stiller op for Veganerpartiet til kommunalvalget. Vi mødte ham på den kolde tirsdag aften lige før valgdebatten på Ørestad Gymnasium, arrangeret af Ørestad Avis og Ørestad Gymnasium. Her deltog både spidskandidater og lokale kandidater i debat om lokale emner inde uge før kommunalvalget 16. november.

Karsten ønsker at inspirere befolkningen. Denne ambition vil han fuldføre til årets kommunalvalg. Inden valgdebatten, fastslog Karsten partiets mål, samt hvordan de kan række ud til størstedelen af befolkningen. 

Hvilke visioner har du for dit parti og hvordan skal det kunne gøre en forskel for Ørestad?
“Jeg har mange store ambitioner, og det er derfor jeg er en del af veganerpartiet. Det er jo faktisk på den helt store klinge, hvor vi taler om dyrerettigheder, klima og sundhed. Det er de 3 ting der er vores mærkesager på landsplan, men nu taler vi jo om kommunalpolitik, og så vil jeg prøve at tage nogle af disse fokuspunkter og forsøge at få dem ned på lokalpolitik.”

Du siger i et interview med Ørestad Avis, at du ønsker en mere plantebaseret kost på eksempelvis gymnasier? Hvordan har du tænkt dig at få flere unge til at danne en interesse for veganismen? 
“Ligesom du og jeg, kan vi gå ned i supermarkedet og bestemme hvad vi vil og ikke vil støtte. Tilsvarende kan man også gøre det fra København Kommunes side af. Hvis det stod til mig, vil jeg synes det kunne være en fantastisk mulighed, at købe økologisk plantebaseret mad ind til alle offentlige køkkener. På den måde kan man stimulere folk til, at det faktisk slet ikke er så tosset at spise plantebaseret. Jeg tror mange har det syn om at det er kaninmad og har brug for mættende mad med proteiner. Man kan sagtens klare sig på plantebaseret, faktisk endnu bedre, fordi proteineffektiviteten oftest er større i bælfrugter end det er i kød fra dyr. I bund og grund er vi imod en grusom industri, der er dårlig for dyrene, klimaet og folks sundhed. Det er jo lige til højrebenet, at vi skal den anden vej. Det er win-win-win på alle parametre,” fortæller han med overbevisende håndbevægelser.

Udover at du kæmper for at flere skal være veganere, har du så andre politiske holdninger, eller er det kun din egen mærkesag, du vil kæmpe for?
“Når og hvis vi såfremt kommer i politiske forhandlingsaftaler, skal vi jo tage beslutninger om alt mellem himmel og jord. Vores holdning er, at blive guidet af eksperter og fagfolk i emnets område. Set bort fra det, beslutter vi med hjertet. Vi er et menneskevarmt parti som prøver at omfavne alle typer mennesker. Hvis folk lyttede til os, havde vi revolutioneret verden i morgen. 

"Vores holdning er også, at folks frihed ophører, hvor andres stopper. Det er hvis du bevidst laver nogle handlinger, der er dårlig for klimaet eller dyr, skal du ikke længere have frihed til bare at gøre hvad du vil.”

Hvilke forventninger har du til valgmødet i aften? 

“Det er jo faktisk mit første valgmøde, sådan officielt. Jeg ser frem til en masse gode debatter og håber desuden det bliver lærerigt, at høre andres synspunkter på hvordan de vil drive Ørestad og København videre, fordi at vi nok er meget forskellige. Jeg siger ikke at jeg kommer med de eneste rigtige løsninger, så jeg er også lydhør overfor andre tiltag, som jeg ikke har været bekendt med.” 

En særlig aften 
Inde i gymnasiets idrætssal sidder 13 spændte kandidater. Nogle ser mindre nervøse ud end andre. Yderst til venstre sidder Faber, klar til at yde sit bedste. Debatten begynder, og det gør kampen om at få hånden først i vejret også. Der bliver debatteret. Faber forsøger at være først til mølle gennem de første temaer. Der gives et klart udtryk til temaerne med partiets vigtigste mærkesager. Hen ad aftenen rækkes hånden ikke så ofte op fra Fabers side af som tidligere. I stedet ses en meget lydhør Faber, som nikkende og smilende lytter til kandidaternes holdninger. Sådan fortsætter det hen ad aftenen. Igen træder Faber på banen ved emnet p-huse og parkeringspladser - som sit sidste tema. Herefter fortsætter aftenen med en lydhør Faber, som har stor interesse for de andre kandidaters ekspertise. 

“Jeg savner lidt mere kant i debatten”
Stille rundes debatten af, valgplakater rives ned og en lidt skuffet Faber ses komme ud af salen. 

Hvordan synes du selv det gik til debatten og fik du sagt alle de pointer du ønskede at sige?
“Det gik godt, men jeg synes at det var lidt tungt. Vi var mange i paneldebatten, så det var begrænset hvor mange ord man fik. Og så synes jeg at dem der præsenterede temaerne egentlig brugte meget tid på at holde deres egen lille tale. Der opstod for få spørgsmål og for meget tale fra deres side. Jeg savner lidt mere kant i debatten. Men spændende og lærerigt og helt sikkert noget som jeg kan bruge til kommende politiske arrangementer. Så lidt flere klare og korte budskaber, og det synes jeg at jeg har lært, og det giver altså også lidt mere for dem der lytter med, så de ikke falder i søvn” slutter Faber af grinende.

Updated 29. nov 2021

Vil du vide mere?