IOC-præsident besøgte Ørestads ishockey-veteraner

Ørestad 24. nov 2021 - 5 min læsetid
This describes the image
Photo: Jakob Korshøj

IOC-præsidenten besøgte Copenhagen Falcon's veteran-hold: "Tak for det I gør."


Hver onsdag klokken 21.45 skøjter en flok energiske mænd rundt på isen i Ørestad Skøjtehal. Det gør de med en hockeystav i hånden med kursen rettet mod pucken. I farten slår de ofte de brede skuldre mod hinanden efterfulgt af et hårdt fald mod isen. Men det er hurtigt op igen, for de er vant til at slå sig. Disse herrer er her nemlig ikke af tilfældige årsager. De er alle veteraner. Nogle af dem er mærket for livet med fysiske eller psykiske skader. Men i Ørestad Skøjtehal på Copehagen Falcons-holdet 'Operators' har de et unikt fællesskab, hvor de finder en fornyet energi og et socialt overskud.

'Operators' er en del af DIF's Soldaterprojekt, som DIF gerne ville præsentere for Den Internationale Olympiske Komité. Gennem de sidste 10 år har Dansk Idrætsforbunds Soldaterprojekt nemlig forsøgt at hjælpe psykisk og fysisk skadede veteraner til et bedre liv gennem idræt, fællesskaber og i miljøer, der netop er tilpasset de skadede veteraners udfordringer. De miljøer kalder de 'Safe Zones', som er idrætstilbud, hvor man har mulighed for at træne i selskab med ligesindede veteraner i trygge rammer. En af disse Safe Zones foregår her i Ørestad Skøjtehal.

Derfor fik Copenhagen Falcons' ishockeyhold for veteraner mandag 22. november fint besøg af præsidenten fra IOC, tyske Thomas Bach, sammen med repræsentanter fra Dansk Idrætsforbund.

Ros fra præsidenten og DIF
Hans Natorp, formand i DIF's bestyrelse, lagde ud med at præsentere Soldaterprojektet og 'Operators', mens IOC-præsidenten og spillerne lyttede med:
"Tak til alle jer veteraner. I viser i den her Safe Zone, hvor meget positivt man kan opnå med sådan et fællesskab for skadede veteraner. Vi har i ti år arbejdet med at inkludere skadede veteraner i vores sportsfællesskaber. Det er vi virkelig stolte af, og det er en del af vores vision at tage del i et større socialt ansvar. Vi vil sikre, at sportens verden bidrager til at tage jer veteraner med på rejsen fra det militære til det civile. Vi vil med Safe Zoner som disse bygge en bro ind i samfundet for veteraner."

Og præsidenten havde kun rosende ord om projektet: 
"Det er en fornøjelse at se jer nyde ishockeyen. Sport handler om gendannelse. I sport er vi alle lige og respekterer de samme regler. Jeg vil gerne takke Danmarks Idrætsforbund og Danmarks Ishockey Union for at gøre det her muligt. I udstråler sammenhold og glæde, og det er i sandhed den ægte olympiske mission. Tak for at gøre det her," lød det fra Thomas Bach, præsident i IOC.

This describes the image
IOC-præsidenten, Thomas Bach, modtager en spillertrøje fra Operators...
This describes the image
... og følger træningen

Herefter fik han en applaus fra veteranerne og en spillertrøje, han kunne tage med hjem til hovedkontoret i Lausanne i Schweitz, hvorefter træningen begyndte, mens IOC-præsidenten så med fra banderne.

At rejse sig på ny
Og det er netop fællesskab og gendannelse, veteranerne opnår på isen. Det fortæller Klaus Martinus Smærup-Ottesen, der selv er veteran og holdleder på 'Operators':
“Veteraner er jo nærmest blevet et folkefærd. De kan gennem ishockeyen mødes i det fællesskab, de også har som veteraner i hverdagen. I træningen falder de og rejser sig igen, og det gør de på flere planer. Vi har spillere, som har været PTSD-ramte og virkelig helt nede i kulkælderen, som igennem ishockeyen har fået fysisk styrke, men også mental styrke fordi det giver en ro at være på isen. Man skal koncentrere sig så meget om at lære at stå på skøjter, så man ikke tænker på andet. Vi har en veteran, der er PTSD-ramt, men som på et år er blevet så mentalt stærk, at han nu har startet sit eget firma som selvstændig. Og det er et eksempel på, hvor meget man kan opnå, hvis man virkelig giver sig i kast med det her.”

For Anders Boserup Lauritsen, der er veteranspiller på 'Operators', er fællesskabet på holdet vigtigt:
"Det er et fantastisk afbræk fra hverdagen. Jeg er selvstændig, og det er rart at komme herned på isen og slå hovedet fra. Det er dejligt, at jeg kan dyrke en sport, jeg elsker, og samtidigt bakke op om veteranholdet, når jeg selv er veteran. Det er et fantastisk fælleskab, og som at gå tilbage til det gamle broderskab, vi havde i militæret. Ud og tæve hinanden på isen og give hinanden en krammer bagefter. Og så samles en masse drengerøve i omklædningsrummet."

Bestyrelsen i Copenhagen Falcons er glade for at støtte op om projektet:
"Det er en stor hjælp for 'Operators' og betyder meget for dem. Det har givet spillerne styrket social kapital og overskud. Vi har også fået nogle veteraner integreret på andre hold i klubben og fået nogle af spillernes børn til at spille hockey," fortæller Sara-Lisa Wallskog fra ishockeyklubbens bestyrelse.

Der er lige nu 28 veteranspillere på 'Operators'. Fem tidligere veteranspillere er startet på de almindelige motionshold i klubben.
'Operators' mødes på isen i Ørestad Skøjtehal hver onsdag klokken 21.45.

 

Updated 4. dec 2021

Vil du vide mere?