Redaktionen samler op: Året der gik i Ørestad

Ørestad 31. dec 2021 - 9 min læsetid
This describes the image
Photo: Line Barfod (EL) holder tale til den store grundlovsfest i Byparken. Foto af: Jakob Korshøj
  • Hvad skete der i løbet af 2021 i vores bydel? Redaktionen har samlet en række højdepunkter fra året, der gik i Ørestad.

Skrevet af: Jakob Korshøj

Januar: Asgers Have præsenteret

This describes the image
Mira Cordsen, Andreas Petersen og Nick Vikander er blandt initiativtagerne til Asgers Tagfarm. Her på byggegrunden for p-huset Asger Jorn.

I januar præsenterede initiativtagerne projektet Asgers Have for første gang: "Det skal være lettere at mødes her i Ørestad. Folk søger fællesskaber, og hvis man ikke har en hund, er de svære at finde ude på gaden. Vi har behov for flere udendørs rum," sagde en af initiativtagerne, Mira Cordsen, dengang. 

Asgers Have blev taget godt imod på rådhuset, og i september blev der afsat mere end otte millioner kroner til at realisere projektet igennem budgetaftalen for 2022. Asgers Have skal være på toppen af p-huset Asger Jorn, som står færdigt i 2024. 

Asgers Have har siden hen også inspireret på Christiansborg, hvor man i den nye finanslov har sat penge af til lignende projekter.

 

Februar: Fælledby vedtaget på Rådhuset 

This describes the image
Fælledby-direktør, Erling Thygesen, præsenterer model for projektet.

I februar blev der skrevet endnu et kapitel i den årelange strid om byggeri på Amager Fælled. Borgerrepræsentationen vedtog det nye kvarter  Fælledby — imod stemte Enhedslisten, Alternativet og Frie Grønne samt løsgænger Peter Dits Christensen.

Men debatten fortsatte med at rase mellem Fælledby, Københavns Kommune og Amager Fælleds Venner. Sidstnævnte har i flere år kæmpet imod, at der skulle bygges mere på Amager Fælled.

Byggepladsen på Fælledbys projektområde blev etableret allerede i marts, hvor det indledende jordarbejde og nedtagning af det tidligere vandrehjem blev sat i gang. Projektet blev dog midlertidigt standset i august, hvor en kendelse fra Københavns Fogedret slog fast, at der ikke kunne arbejdes videre på området, før de to klagenævn Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet kom frem til den endelige afgørelse. Det skete, efter Amager Fælleds Venner og Danmarks Naturfredningsforening tidligere havde klaget til nævnene over flere dele af miljøgodkendelsen til Fælledby-projektet.

I den efterfølgende granskning af sagen konstaterede de to nævn, at vedtagelsen af planerne var lavet på et utilstrækkeligt grundlag, da man vurderede projektets påvirkning af dyrearten stor vandsalamander. Men under klagesagen lavede Fælledby nye undersøgelser, der gjorde, at flertallet i nævnene stillede sig tilfredse. I december blev det derfor besluttet, at Fælledby kan fortsætte med at bygge.

Marts: Parkeringssag i byretten

This describes the image
Debatten om parkeringslicens har eksisteret lige så længe som Ørestad selv.

Debatten om parkeringslicensen har stået på næsten lige så længe, som Ørestad har eksisteret. 

I marts begyndte den længe ventede retssag om parkeringspriser i Ørestad. Fire kvinder, der bor i Ørestad, havde lagt sag an mod Københavns Kommune og By & Havn. Deres påstånd var, at de er udsat for forskelsbehandling af Københavns Kommune og By & Havn på grund af parkeringspriserne, som er væsentligt højere i Ørestad end i mange andre områder af kommunen. 

Senere på året i maj frikendte Københavns Byret så Københavns Kommune og By & Havn til stor skuffelse for Ørestads Parkeringsforening og flere politikere.

I september valgte Ørestad Parkeringsforening at nedlægge sig selv.

April: Grønt lys for ungdomsklub

This describes the image
Indvielsen af den nye ungdomsklub med børne- og ungdomsborgmesteren.

I april besluttede kommunen at sætte midler af til en ny ungdomsklub i Ørestad. Planen var, at den skulle fungere som midlertidig institution, indtil den nye Hannemanns Skole efter planen står klar i 2023.

Og i november kunne den nye, midlertidige ungdomsklub, 'Ungeværk Ørestad', så åbne i Mediebyen i hjertet af Ørestad. Her blev den indviet med tale fra daværende børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S):

"I har en vigtig opgave, og de voksne har en vigtig opgave. Vi har nemlig en ambition om, at vores klubber i København skal være endnu federe, end da jeg gik i dem. Ungeværk Ørestad kunne næsten ikke ligge bedre og har fået nogle fine rammer. Vi skal forsøge at få et endnu bedre ungeliv her i Ørestad, som ikke bare er inde i Field's, men i nogle omgivelser der lige nøjagtigt er jeres. Jeg håber, at det bliver et rart sted at være, hvor man kan finde nogle gode kammerater. Tillykke med det. Det er en rigtig stor dag for Ørestad, synes jeg," lød det fra borgmesteren.

I slutningen af april var Københavns nye overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), også på besøg i Ørestad. Det kan du læse om her.

Maj: Skole indviet og stor debat om butiksliv

This describes the image
Skolen ved Stævnen blev indviet med tale fra børne- og ungdomsborgmesteren.

I maj blev Ørestads nyeste skole, Skolen ved Stævnen, indviet. Her med tale fra daværende børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), mens spændte børn og forældre var mødt op: 
”TAK til jer alle for at være her i dag. TAK til jer børn, fordi I er her. I er mange her i Ørestad, og derfor skal vi bygge rigtig mange steder. Det er ikke altid en nem opgave, for vi bor mange og tæt i Ørestad, så det er ikke altid nemt at finde den gode plads, men man bliver lidt misundelig, når man ser denne her skole. Jeg er sikker på, at I får nogle fine skoleår her,” lød det fra borgmesteren.

Børnene skal gå i den midlertidige skole, indtil Hannemanns Skole står klar i 2023.

I maj blev det også besluttet, at Kalvebod Fælled skal have en helt ny hovedindgang for enden af Asger Jorns Allé med udkigstårn og boardwalk med læring i naturen.

I slutningen af maj kunne indehaveren af Rema 1000-butikkerne i Ørestad, Dennis Holm, fortælle om, hvor vanskeligt det var for ham at lave en aftale med boligselskabet 3B om at købe butikslokalerne i stueetagen af det kommende byggeri Generationernes Træhus ud til Asger Jorns Allé, hvoraf 75 % af lokalerne ifølge lokalplanen skal være aktive med butiksliv. Det talte ind i debatten om manglende butiksliv i Ørestad, og herunder udfordringerne med at få startet erhverv op i stueetagerne i de nye byggerier. Siden har man på rådhuset flere gange besluttet at lave ændringer i lokalplanen for Ørestad Syd.

Juni: Grundlovsfest

This describes the image
Line Barfod (EL) holder tale til grundlovsfesten.

I juni blev den årlige grundlovsfest afholdt i Byparken. Her var fokus bl.a. på parkering, byliv og tagfarme:

”Vi har mulighed for at skabe verdens grønneste hovedstad, og jeg er glad for at se det engagement, der har været om at etablere tagfarme i Ørestad. Her bemærkede jeg, at der i Borgerrepræsentationen var sammenhold og opbakning hele vejen rundt. Det var en fælles og grøn sag for fremtiden, og det skal vi have mere af,” sagde Mette Annelie Rasmussen fra Radikale Venstre.

Med reference til sagerne omkring etablering af aktivt gademiljø var der også en kritik fra flere politikere af, at de og borgerne har for lidt indflydelse, samt at for meget foregår i ’lukkede kredse’:

”Der er alt for meget lovgivning i landet og for mange restriktioner for lokalpolitikere. Danmark drukner i bureaukrati,” lød det fra Jens Kristian-Lütken.

Juli: Privat p-kontrol

This describes the image
Foto: Redaktionen

I juli besluttede de fire store grundejerforeninger i Ørestad på deres generalforsamling at lave aftaler med APCOA Parking om privat p-kontrol, som skulle sikre en mere effektiv kontrol i fællesområderne. 

I løbet af de seneste år har der været udfordringer med ulovlige parkeringer og standsninger på grundejerforeningernes arealer, og der har været svingende kontrol og håndhævelse. APCOA er derfor begyndt at udføre p-kontrol på de private fællesveje, pladser og grønne områder i Ørestad.

August: Stort loppemarked - og Naturpark Amager vinder pris

This describes the image
Ørestad Loppemarked i Byparken

I august blev Ørestads store loppemarked afholdt i Byparken i et samarbejde mellem Ørestad Loppemarked og Øresundsmarkedet. Arrangørerne håber på at gentage succesen næste år.

Derudover blev Naturpark Amager nomineret i kategorien 'Oplevelse' ved Berlingskes kulturredaktions konkurrence 'Byens Bedste', som vores naturpark også endte med at vinde.

Om Naturpark Amager skrev kulturredaktionen: 

"I 2015 blev Amager Fælled, Kalvebod Fælled, Kongelunden og Dragør Sydstrand formelt udpeget til Naturpark Amager, og det er intet mindre end slaraffenland for alle, der trænger til at se grønt. Området strækker sig over ikke færre end 3.500 hektar, hvilket svarer til tre gange Dyrehaven ved Jægersborg, og her er basis for at overnatte, bade, se på fugle og slippe ungerne fri. Det er også her, man kan tilbagelægge 27 kilometer på Amarminoen, hvilket rekordmange har gjort under corona."

Naturpark Amager var nomineret sammen med Nimb Roof, GoBoat, Madfestivalen Copenhagen Cooking samt Musikhuset København.

September: Bylivskontor og Kulturcontainer

This describes the image
Kultur- og byttecontainerne på Asger Jorns Allé bliver flittigt brugt.

I september fik Ørestad et nyt bylivskontor. Her rykkede Københavns Kommune ind med medarbejdere fra 'Kultur S, Havne- og byliv' med det formål at arbejde med at skabe flere kulturelle aktiviteter, nye partnerskaber og mere liv i bydelens byrum. 

Et af de første projekter, Bylivskontoret fik stablet på benene, var bytte- og kulturcontainere på Asger Jorns Allé. I kulturcontaineren kan beboere i Ørestad nu komme og låne ting som bord-/bænkesæt, lydanlæg, barbord og førstehjælpskasse. I byttecontaineren kan man komme af med det køkkenudstyr eller legetøj, som er for godt til at smide ud, ligesom man kan finde sin næste sovseske eller sweater helt gratis. 

 

Oktober: Overdækning af motorvej og tomme p-huse

This describes the image
Safia Ullah startede debatten om overdækning af motorvejen.

I oktober besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at der skal arbejdes videre med ideen om overdækning af motorvejen i Ørestad.

Det skete, efter Safia Ullah fra Ørestad startede en debat om støjen fra motorvejen.

Senere på måneden kunne Ørestad Avis desuden skrive om, at p-husene i Ørestad står halvtomme døgnet rundt. Politikerne i Borgerrepræsentationen overvejer i øjeblikket muligheder for en lavere parkeringsnorm i bydelen.

Derudover blev første spadestik til det grønne bofællesskab Grønne Eng taget.

Line Barfod (EL), som bliver ny teknik- og miljøborgmester i 2022, var også forbi til en gåtur i Ørestad.

Og så nåede Ørestads lokale Counter-Strike hold Copenhagen Flames sensationelt langt i den store Major-turnering i Stockholm, hvor de på deres vej blandt andet vandt over mastodonter som Astralis og Heroic.

November: Kommunalvalg

This describes the image
Ørestad Avis afholdt valgmøde på gymnasiet.

I november blev det tid til Kommunalvalget 2021, og på Ørestad Gymnasium afholdt Ørestad Avis et valgmøde. Her var der debat om parkering, butiksliv, støj fra motorvejen og især byggeriet på Amager Fælled.

I forbindelse med valgmødet udgav elever fra Ørestad Gymnasium også artikler i avisen. De kan læses her:

Da valgresultatet stod klart, lignede Ørestad meget resten af København: Det største parti blev Enhedslisten. Men målt på personlige stemmer var det en blå kandidat, Jens-Kristian Lütken, der lagde sig helt i top. Læs mere om valgresultatet i Ørestad her.

December: Julelys i Ørestad

I december råbte Ørestad IF op om, at klubben mangler mere plads til idræt i bydelen. Det fik grundejerforeningen Ørestad City til åbne døren på klem for, at der kan komme belysning på kunstgræsbanen i Byparken, så idrætsforeningens hold kan spille fodbold der i de mørke timer.

Og så blev der tændt op for julelysene i hele Ørestad.

 

Redaktionen på Ørestad Avis ønsker alle jer kære læsere et rigtig godt nytår.

Updated 31. dec 2021

Redaktionen anbefaler