Vestamager er også bevaringsværdig

Kultur 13. maj 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Photo:
Skrevet af: Redaktionen

Frem til 23. juni kan alle nominere bygninger i København, som bør bevares og beskyttes mod nedrivning. Og hvorfor ikke nominere bygninger i Ørestad og på Vestamager?

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) lancerede 5. maj en ny hjemmeside, hvor borgerne kan nominere ældre bygninger, som de ønsker bevaret og skånet imod nedrivning. Nomineringerne skal beskytte den bygningsmasse, som har en særlig betydning for byens sjæl, historie og identitet.

Nomineringerne foregår på hjemmesiden byenssjael.kk.dk

"Københavnerne er de lokale eksperter i vores by, og derfor håber jeg, at så mange som muligt vil pege på bygninger, som giver vores by sjæl. For vi har desværre set, hvordan lokale perler er blevet revet ned – til stor ærgrelse for københavnerne. Det skal vi gøre, hvad vi kan for at undgå," sagde borgmesteren ved lanceringen.

I Ørestad er bygningerne ikke så gamle endnu, men derfor kan de jo godt være bevaringsværdige. Ørestads beboere kan f.eks. nominere Bjarke Engels perlerække af byggerier ((Tallet, VM-Husene og VM Bjerget), Kalvebod Fælled Skole eller DR Koncerthuset? På resten af Vestamager kan man f.eks. nominere haveforeningerne, Pumpehuset ved Sydstranden eller Sundholm?

This describes the image
Kolonihaveforeningerne langs Røde Mellemvej og Kongelundsvej gemmer på mange kulturhistoriske perler fra 1940'erne og frem. Her et fuldt istandsat 60'er-paradis.

For at nominere, skal der uploades et billede af den pågældende bygning samt skrives en kort motiveret tekst på hjemmesiden. Derefter vil de blive bedømt af et dommerpanel, som vil udvælge 5-10 bygninger fra hver af Københavns bydele, som de finder bevaringsværdige. Anbefalingerne fra københavnerne og dommerpanelet vil blive politisk behandlet i Københavns Borgerrepræsentation i forbindelse med Kommuneplan 2024. l På den måde vil der blive taget højde for beskyttelsen i fremtidige lokalplaner.

Dommerpanelet består af

  • Camilla van Deurs, Stadsarkitekt
  • Louise Jacobsen, Museumschef for Københavns Museum
  • Rasmus Jessing, Byggedirektør i KAB og arkitekt MAA
  • Karsten Ifversen, Arkitekturredaktør på Politiken og forfatter
  • Søren Ulrik Thomsen, digter og essayist
  • Rikke Rohr, arkitekt og direktør i Demokratiskolen
  • Lennart Lajboschitz, erhvervsdrivende, iværksætter og ejer af bl.a. Folkehuset Absalon.

 

Updated 13. maj 2022

Vil du vide mere?