Spansk begejstring over gymnasiet

Kultur 20. jan 2023 - 4 min læsetid
This describes the image
Photo: En gruppe skoleledere fra Valencia var i efteråret på besøg på Ørestad Gymnasium. Ørestad Gymnasium
Skrevet af: Redaktionen

Ørestad Gymnasium tiltrækker besøgende fra hele verden. Den specielle arkitektur og de særlige undervisningsformer på Ørestad Gymnasium tiltrækker skolefolk og arkitekter, som vil vide hvordan man underviser på et gymnasium uden traditionelle klasseværelser og bøger.

En del af gæsterne kommer fra Europa, men rygterne om de særlige undervisningsformer på gymnasiet, har også spredt sig til lande som Australien og Singapore. De besøgende kommer typisk for med egne øjne at se og opleve de åbne lokaler og den digitale undervisning. Undervisningsformen kræver nytænkning og innovative løsninger fra læreren. Samtidig stiller det store krav til eleverne, der i meget høj grad skal udvise selvstændighed og tage ansvar for egen læring.

En gruppe skoleledere fra Valencia var i efteråret på besøg på Ørestad Gymnasium. Nuria Pérez, som til daglig arbejder med undervisning og uddannelse i Valencias lokaladministration, fik mange nye indsigter ud af besøget.
"Det har overrasket mig, hvordan eleverne arbejder selvstændigt og viser ansvar for egen læring, for eksempel i gruppearbejdet,” fortæller hun.

Nuria talte under besøget med mange elever, som fortalte, at de godt kan lide gruppearbejdet, fordi de synes, at man kan komme længere, når man er flere sammen om at finde en løsning. Og netop dét, er noget de besøgende vil tage med sig hjem. 

This describes the image
De spanske gæster var mest imponerede over eleverne selv. "Undervisningen på Ørestad Gymnasium er rettet meget mod virkeligheden uden for skolen. Her lærer eleverne både faglige færdigheder og personlige kompetencer, fordi de arbejder med realistiske problemer, som man kunne forestille sig at arbejde med i virkeligheden,” sagde Nuria Pérez, som til daglig arbejder med undervisning og uddannelse i Valencias lokaladministration.

Spansklærer på Ørestad Gymnasium, Morten Smith-Hansen, var ansvarlig for de spanske gæsters besøg. Han forklarer at formålet med besøget netop var at vise gæsterne, at eleverne får rigtig meget læring ud af en skoledag, hvor undervisningsformerne varierer meget.
“Vi prøver rigtig meget at skabe undervisning, der gør eleverne klar til den virkelighed, de kommer ud til efter gymnasiet, og det er ret vildt for spaniere, fordi de først er vant til, at eleverne arbejder selvstændigt på universitetet,” forklarer Morten. 

Nuria bekræfter Morten iagttagelser;
"Vi oplever i det hele taget, at undervisningen på Ørestad Gymnasium er rettet meget mod virkeligheden uden for skolen. Her lærer eleverne både faglige færdigheder og personlige kompetencer, fordi de arbejder med realistiske problemer, som man kunne forestille sig at arbejde med i virkeligheden.” 

De spanske gæster var dog mest imponerede over eleverne selv.
"Alle elever på Ørestad Gymnasium er i stand til at indgå i et gruppearbejde, og de fleste elever er decideret dygtige til det. Det faldt vores spanske gæster helt ned af stolen over, fordi de slet ikke er vant til, at elever på 16-17 år er så selvstændige omkring deres læring,” forklarer han.

Spansk elev: Afslappet forhold til lærerne
Iliana Garcia-Andrade Sainz går I 3.g på Ørestad Gymnasium og hjalp under besøget bl.a. med at vise de spanske gæster rundt på gymnasiet. Iliana er født og opvokset i Madrid og flyttede til København, da hun skulle i 8. klasse. For hende var det også en omvæltning at møde et nyt skolesystem, der var meget anderledes end det spanske. 

Da hun startede på Ørestad Gymnasium var hun overrasket over det afslappede forhold til lærerne, samtidig med, at der lå et større ansvar hos den enkelte elev.
"I Spanien var lærerne meget autoritære. Jeg kan godt lide, at man for eksempel godt kan joke med læreren her. Vi er også mere selvstændige. Vi får et meget større ansvar end jeg har været vant til i Spanien. Det synes jeg er rigtig godt, for vi skal jo lære det, når vi skal videre i livet,“ siger Iliana. 

Den største forskel på at gå i skole i Spanien og Danmark er dog brugen af teknologi, mener Iliana.
"I Spanien måtte vi kun have bøger med i skole, og vi skrev altid i hånden. Så jeg havde svært ved at bruge en computer i starten, da jeg flyttede til Danmark.”
I dag er hun glad for at gå på et gymnasium, hvor der stort set ikke bliver brugt hverken bøger eller papir.
"Det er meget hurtigere, og det er lettere at holde styr på lektier og noter, fordi man har det hele samlet på et sted. Men man skal samtidig lære at have fokus på det man laver, så man ikke bliver distraheret."

"Jeg elsker at gå på Ørestad Gymnasium, fordi her er så lyst og åbent. Det kan jeg rigtig godt lide. Det er også en god erfaring at studere i et andet land, selv om sproget har været en udfordring.”

 

Updated 20. jan 2023

Vil du vide mere?