Ørestadsforfatter: "Jeg er godt klar over, at der er mange skrivende folk her i området"

Kultur 22. okt 2020 - 3 min læsetid
This describes the image
Photo: Peer Lund ser frem til at genoptage filmkiggeriet med Kim Leine. "Vi talte om at se Tarkovski-film. Det er jeg sikker på, vi tager fat på igen “på den anden side” af Corona."
Skrevet af: Redaktionen

Peer Lund bor i Radiorækkerne i Ørestad Nord, og har netop fået udgivet romanen 'Fotofatamorgana'. Han er endnu en af de mange Ørestadsforfattere - personligt kender han dog kun Kim Leine. Før Coroana så de Hitchcock-film på en stor skærm i Kims køkken.

Hans nye bog handler om Charlotte og Noa, som taber hinanden af syne en dag lige ved den tid, hvor det første fotografi bliver til. Vi følger de to hovedpersoner – adskilt – gennem tiden, alt imens fotografiet udvikler sig og følges op af film. Det er en fortælling om billedets magi og ikke mindst om Charlotte og Noa og alle de billedmennesker, de møder undervejs. Om deres sensuelle tiltrækning og sanselige forhold, både til hinanden og de mennesker, de møder. 

"En billedmættet fortælling, hvor du aldrig er helt sikker på tid og sted," står der i pressemeddelelsen. Men Peer Lund selv har svært ved at "koge romanen ned til en maggieterning. Han fik sin kone til at skrive den lille sammenfatning af romanen på inderflappen af bogen.

"Inspirationen kommer af min fascination af fotografiet, filmen - også historisk set. Her i 2020 er vi voldsomt overvældet af billeder, du ved det selv fra “din stol” billeder, billeder, billeder. Og så - at tænke på det allerførste fotografi fra 1826 som eksponerede over 8 timer - sol og skygge “flytter” sig på gavlene modsat derfra hvor fotografen “knipsede”. Så jeg lader mine to hovedpersoner, de skilles ufrivilligt i begyndelsen af romanen, gennemleve og leve i 200 år! Noa “opfinder” fotografiet, Charlotte bliver “undervejs” bl. a stumfilmstjerne. Jeg nævner ikke steder eller årstal i romanen, men man kan ud af handlingen (og den er det allervigtigste) fornemme hvor man er. Jeg synes, jeg har fået skrevet en spændende roman, jeg udfordrer læserne lidt med undervejs at skifte “vinkel, hvilke øjne eller kamera der ser) romanen er morsom, tragisk og fuld af mennesker af hud, hår, kød og blod. Altså ikke ikke en “fotografiets historie” med indsatte “papfigurer” som mennesker!"

Peer Lund er født 1951 i København og tidligere har udgivet 'Nedslag' (2017), 13 historier med 13 styks farvegrafik af billedkunstneren Birgit Dalum, samt digtsamlingen 'Alting løst' (2017). Parret har boet i Ørestad Nord siden december 2014.

"Det var et bevidst valg, at vi flyttede ind i den sidste etape af Radiorækkerne med udsigt til kanalen, legepladsen og udsigt henover metrolinjen til Amager Fælled - med forrygende solnedgange, når de er der. Fælleden bliver flittigt brugt. Det er skønt med både moderne storby og et fint stykke natur tæt på. Og vi har et rigtig godt sammenhold og naboskab her," siger Peer Lund.

Han ser frem til at genoptage filmkiggeriet med Kim Leine. 
"Vi talte om at se Tarkovski-film. Det er jeg sikker på, vi tager fat på igen “på den anden side” af Corona," siger Peer Lund.

Fotofatamorgana. Forlaget mellemgaard. 210 sider • ISBN 978-87-7218-994-9. Blødt omslag med flapper • Bogladepris 219,95 kr. 

Updated 2. dec 2021