Ørestadsforfatter: Helge skriver helst om kvinder

Kultur 4. jan 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Photo: Birgitte Feilberg
Skrevet af: Lars Greir

Helge Scheuer Nielsen bor på Rued Langgaards Vej og har i mange år skrevet og udgivet bøger om og af stærke kvinder i dansk litteratur.

Litteraturanmelder Erik Skyum Nielsen omtalte ham i Information sidste år som en "utrættelig feministisk forlæggeraktivist". Hans seneste bog hedder "Mine aftener i Paradis med stærke kvinder". Og handler om de mange gode og stærke læseoplevelser, man kan få ved at lære forfattere som Henriette Steen, George Sand, Ellen Hørup, Anna Hude og Karin Michaëlis at kende. Blot for at næven nogle af de forfattere, som Helge Scheuer Nielsen giver læserne en indføring til i sin bog, så man selv kan læse videre. Han er optaget af tiden omkring Det Moderne Gennembrud og de 'radikale' miljøer, hvor mange kvinder også var aktive. 

"Det er et forsøg på at give nogle portrætter af kvinder, der blev stærkere i kamp for frigørelse fra det omgivende samfund. De kæmpede på egne vegne, men også for andre kvinder," siger Helge.

"Jeg har altid syntes at kvinder var dejlige, undtagen dem, der skældte ud, da jeg var barn. Kvinder har altid interesseret mig. Allerede i Menighedsrådets børnehave på Artillerivej i sin tid blev jeg trøstet af den lille runde lærerinde Yrsa med en dejlig blød barm, når verden gik mig imod."

This describes the image
Fra bogomslaget. L.A. Ring: I havedøren.

Helge er Islands Brygge barn og byggede jordhuler lige der hvor han nu bor - i Ørestad Nord på Rued Langgaards Vej.

"Vi har boet her siden 2004 og her er skønt - med både Fælleden og metroen tæt på".

Helge Scheuer Nielsen er slet ikke færdig med de kvindelige forfattere.

"Jeg har lige udgivet Maria Lazars bog "Død eller levende?" Hun er en østrigsk forfatter, der flygtede fra nazismen i 1933 med hjælp fra en anden kvindelig forfatter - Karin Michaëlis. Jeg har lige læst Michäelis' bog "Barnet" - udgivet i 1902.

Helge Scheuer Nielsen er pensioneret bibliotekar, og har stærke meninger om hvor få bøger Københavns biblioteker indkøber, og hvor mange gamle titler, de gennem tiden har makuleret. 

"Jeg skriver også på et lille-bitte 'smædeskrift' om min gamle arbejdsplads: Københavns Biblioteker, der kasserer alt for meget og som har for få bibliotekarer".

Updated 7. jan 2022

Vil du vide mere?