Ørestadsforfatter: Eventyret har slået sig ned i Ørestad

Kultur 15. sep 2020 - 6 min læsetid
This describes the image
Photo: “Det har altid interesseret mig at skrive til børn og unge mennesker. Give dem nogle spændende oplevelser og måske også noget lærdom og visdom samtidig," siger Per Damm, som bor i Kunsterkarréen. 

Behov for mere plads og en bolig tæt på naturen har fået forfatteren Per Damm til at slå sig ned i Ørestad - og det har allerede påvirket hans skrivning.

Året er 1660, stedet er Bornholm, nærmere bestemt fæstningen Hammershus, og hovedpersonerne - to drenge på omkring 14 år kommer under vejr med skumle planer, der vil ændre fremtiden for øen fundamentalt. Det er rammen for forfatteren Per Damms nye ungdomsroman og eventyrfortælling “Magnus Kofoed og flugten fra Hammershus”, der er en opdigtet historie, der bygger på både historiske fakta og masser af research om livet i anden halvdel af 1600-tallet.

“Jeg har altid været tæt knyttet til Bornholm. Min mor er barnefødt der, og jeg har besøgt øen på alle tider af året, siden jeg var barn. Hammershus har altid fascineret mig, så det var oplagt at bruge fæstningen som udgangspunkt for et eventyr.  

Inspireret af børnene
Hammershus var jo der, hvor den lokale repræsentant for tronen regerede over Bornholm, og det var her bønderne og fiskerne på øen skulle betale skat og komme med varer, så Hammershus har været helt central for bornholmerne,” fortæller han.

Per Damm har valgt at mødes på Root’s Café i 8TALLET, og det er ikke helt tilfældigt, da hans søn både arbejder der og har været med til at starte cafeen op og indrette den.

“Det er en meget hyggelig café, og så laver de en fantastisk kaffe,” smiler forfatteren.

Per Damms to børn er faktisk også hele baggrunden for, at han begyndte en karriere som forfatter. Da børnene var små, fortalte Per dem godnathistorier, og han fandt løbende på nye eventyr og pointer, så en dag tænkte han, at han måske skulle samle kapitlerne sammen og udgive dem som en bog. Det blev til Per Damms første bog “Jack og skatten”, der udkom i 2014. I modsætning til den nye bog, der er klart defineret i tid og sted, foregår Jack og skatten i et ikke nærmere bestemt geografisk område og heller ikke knyttet til en bestemt tid. 

Fra fæstning til stenbrud
Valget af både Hammershus og året 1660 har sat det helt store researcharbejde i gang for Per Damm. Der er mange historiske detaljer, som der skal holdes styr på, og selv om 

Hammershus har spillet en meget central rolle i Danmarkshistorien er der meget få kilder, der beskriver livet i fæstningen, og der er heller ikke særligt mange optegnelser af, hvordan fæstningen har været indrettet. Desuden har Per Damm undersøgt, hvilke navne, der var gængse på den tid, og hvordan sproget var. Det har dog ikke forhindret et enkelt eller to mere moderne udtryk til at snige sig ind i bogen, for at gøre bogen lettere at læse. En del af bogen foregår i det sydlige Sverige, hvorfor Per Damm også har skullet finde ud af, hvor vejene på den tid var, og hvad byerne hed på det tidspunkt. Det store researcharbejde har ifølge forfatteren været godt givet ud.

“Jeg har altid undret mig over, hvorfor ruinen så ud som den gjorde, og om hvorfor den bare kunne være forfaldet, men En af de ting, jeg fandt ud af var, at da man opgiver Hammershus i 1743, så vælger man at sælge fæstningen som stenbrud, så er der rigtig mange bygninger på Bornholm, der er opført med materialer fra Hammershus. For eksempel en stor del af byggeriet på Christiansø og den bygning, der hedder Hovedvagten i Rønne.”

Per Damm er også meget historisk interesseret, hvilket også er kommet ham til gavn i forbindelse med bogen.

“Det har været utroligt spændende at sætte sig så meget ind i en bestemt tid i Danmarkshistorien og også se på, hvor meget der er forandret. I bogen skal børnene hen til Rosenborg Slot, der oprindeligt var placeret på landet uden for voldene, men i 1660 betyder et nyt voldanlæg, at slottet er kommet inden for voldene. Det giver de to drenge en ekstra udfordring, for de skal have fat i kongen.”

Har fulgt Ørestad tæt
Per Damm flyttede med sin familie til Ørestad i 2019, men har boet på Amager siden 1995. De bor i Kunstnerkaréen og Per er meget glad for at være flyttet til bydelen.

“Vi havde brug for noget mere plads og vi arbejder begge i lufthavnen, så det var nærliggende at finde noget i nærheden, og så blev det Ørestad. Jeg kan godt lide kvarteret, og den måde det er bygget op. Det er spændende at gå rundt i. Masser af inspiration og frisk luft, og så er der ikke to bygninger, der er ens, og det tiltaler mig meget.”

Per Damm har desuden fulgt byggeriet i Ørestad helt fra begyndelsen. Han er uddannet teknisk assistent inden for byggebranchen, og et af hans afgangsprojekter tilbage i begyndelsen af 90’erne var netop projekteringen af metrolinjen.

“Allerede dengang forudså jeg, at metrolinjen skulle ligge oppe og ikke være nedgravet, og det endte det jo også med, så det er jo meget sjovt,” smiler han.

Som nabo til Kalvebod Fælled har Per Damm også haft glæde af naturen, og de mange ture har allerede sat deres præg på hans forfatterskab.

“Det er en fantastisk natur med masser af dufte og synsindtryk, som jeg har lagt mærke til allerede har sneget sig ind i min skrivning. Så der er kommet meget mere med naturindtryk med i bogen,” fortæller han.

Per Damm har stort set skrevet hele sit liv. Allerede i folkeskolen skrev han alenlange stile, men da han kom på efterskole i 9. 10. klasse fik han en lærer - Anne Lorentzen - der hjalp Per med at få styr på skriveriet, så det havde en form at læne sig op af. Venskabet med Anne er fortsat, og hun er stadig konsulent på Pers bøger.

“Det har altid interesseret mig at skrive til børn og unge mennesker. Give dem nogle spændende oplevelser og måske også noget lærdom og visdom samtidig. Eventyr passer godt til børn. Det kan de godt lide. Min første bog er fyldt med gåder og opgaver, der skal løses for, at handlingen kunne komme videre, og det kan sætte de små hjerneceller lidt i sving. Den nye bog er mere, hvad sker der, og hvordan klarer børnene den næste situation.”

Til daglig er Per Damm ansat i Københavns Lufthavn Security, og når han ikke sidder foran computeren og udvikler nye historier, er han også flittig i hjemmeværnet, der er tilknyttet Københavns Lufthavn. Han har grad af premierløjtnant og er næstkommanderende i Eskadrille 227 på Amager.

Per Damms bøger kan købes i de fleste onlineforhandlerewww.per-damm.dk

Updated 2. dec 2021