Ørestadforfatter: Ungdomsbog om kærestevold

Kultur 8. feb 2018 - 4 min læsetid
This describes the image
Photo: Henriette Kragh-Jacobsen

Forfatteren Kit A. Rasmussen har skrevet romanen ’Til døden os skiller’, der beskæftiger sig med et meget aktuelt tema

Romanen ’Til døden os skiller’ udkom i 2017 og er målrettet unge voksne. Det er en såkaldt domestic noir roman, der er en subgenre til psykologiske thrillere og som har en dyster stemning, hvor handlingen typisk foregår indenfor hjemmets fire vægge. "Til døden os skiller" er en stærk og spændende ungdomsroman, hvor det farligste i livet ofte er tættere på, end man tror. 

Aktuelt og relevant tema
Bogens emne er blevet særdeles aktuelt og uhyggelig relevant, fordi mange medier de seneste uger har fokuseret på en ny rapport med titlen ’Undersøgelse af indbyrdes vold’. Den er udgivet af Syddansk Universitet, hvor to forskere blandt andet har dokumenteret, at vold blandt kærestepar kan begynde i en meget tidlig alder. Rapporten, der blev offentliggjort i januar, viser, at 41,7 % af adspurgte danske 7. klasses elever udøver vold eller er udsat for kærestevold, enten i fysisk, psykisk eller seksuel form. 
Romanen er Kit A. Rasmussens første ungdomsbog. Hun har tidligere skrevet flere børnebøger og en enkelt lydbog og i flere af sine børnebøger har hun også haft fokus på at gøre fortællingen spændende, men denne gang har hun valgt også at konfrontere sine læsere med manges fordomme. 
”Vi tror, vi kender sandheden, men det gør vi ofte slet ikke”, siger forfatteren, der mod slutningen af ’Til døden os skiller’ har et overraskelsesmoment til de unge læsere. De fleste nutidige ungdomsbøger har en pige som hovedperson, men Kit A. Rasmussen har valgt den unge dreng, Nick, som den bærende karakter, og hun håber, det vil betyde, at bogen også vil appellere til drenge.

Barnedrøm at blive forfatter
Kit A. Rasmussen fik inspirationen til sin nyeste bog fra en TV-udsendelse, der på en meget dramatisk måde skildrede partnervold. Udsendelsen viste, hvor voldsom vold mellem kærester kan være og hvilke tragiske og alvorlige konsekvenser det kan have. 
”Jeg blev helt opslugt af den udsendelse og af emnet, men samtidig undrede det mig, at den kun handlede om mænds vold mod kvinder. Man hører i det hele taget ikke ret meget om mænd som ofre for vold”, fortæller Kit A. Rasmussen. 
Da forlaget Carlsen i 2016 åbnede for en konkurrence om at skrive et manuskript til en young-adult roman, satte det for alvor skub i Kit A. Rasmussens lyst til at give sig i kast med en ungdomsbog.
”Jeg vandt ikke konkurrencen, men forlaget tilbød alligevel at udgive mit manuskript, og det blev jeg selvfølgelig glad for”, fortæller forfatteren, der tidligere har arbejdet i en børneboghandel og nu har en drøm om at kunne leve af at skrive bøger.

Nye bøger på vej
Kit A. Rasmussen bor med sin mand i 8-tallet og er meget glad for, at de valgte at slå sig ned i Ørestad, hvor hun kan nyde en storslået udsigt over Kalvebod Fælled, mens hun arbejder. 
”Jeg elsker at være selvstændig og selv at kunne bestemme. Jeg har drømt om at blive forfatter, lige siden jeg var barn, men mine forældre syntes, det var vigtigt først at få en uddannelse”, siger Kit A. Rasmussen.

Hvad nu hvis...
Hun har en bachelor i psykologi og sideløbende med sine studier også gik på Forfatterskolen for Børnelitteratur.
”Jeg har en hel mappe med ideer til kommende bøger og lige nu arbejder jeg på fire forskellige projekter. Jeg har besluttet mig for at fokusere mest på et godt plot og at bøgerne skal være spændende. Jeg bliver oftest inspireret af andre bøger eller af TV-udsendelser, hvor jeg tager mig selv i at spørge: ”Hvad nu hvis...” og digter videre på historien. Jeg håber også, at ’Til døden skiller os’ kan blive en trilogi med fokus på drenge og overgreb”, slutter Kit A. Rasmussen, der allerede her i foråret får udgivet en ny interaktiv og letlæst børnebog.

Updated 6. maj 2022

Vil du vide mere?