Kirsten Degn: November på fælleden

Kultur 30. nov 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Photo: Kirsten Degn
Skrevet af: Kirsten Degn

Kirsten Degns naturklumme fra Naturpark Amager: 


Nu er vi gået ind i årets sidste måned, med alt hvad dertil hører. Efteråret har været lidt anderledes i år, synes jeg.

Jeg havde sat min lid til at vi ville fået et flot og farvestrålende efterår i slutningen af oktober som optakt til det rigtige efterår og vinter. Men sådan blev det ikke – mens jeg gik og ventede på farverne i efterårssolen, visnede og rådnede bladene, og da det endelig blev solskin igen, så var der næsten ikke flere blade. 

Og nu har vi også haft den første nattefrost, men så til gengæld høj himmel igen og solskin i nogle dage. Og når bare solen skinner så får vi det fine gyldne skær over det hele i den lave sol. Jeg kan jo også konstatere at der stadig er lidt blade og frugter som gløder.  

This describes the image
Hvis ligusteren får lov at stå og passe sig selv, har den meget smukke, helt sorte og skinnende bær, og beholder også det meste af løvet hele vinteren.

Jeg var taget en tur ud for at finde nogle rønnebær til snaps – jeg vidste hvor de var, men der var ikke mange tilbage, og de var lidt sølle, men nu ryger de en tur i fryseren, så håber jeg det lykkes. Til gengæld kunne jeg glæde mig over de flotte liguster og hyben på hunderoserne. Ligusteren kender vi jo alle fra de velklippede hække i parcelhuskvarteret, men hvis de får lov at stå og passe sig selv, har de meget smukke, helt sorte og skinnende bær, og beholder også de meste af løvet hele vinteren.

På denne tid af året kan vi også glæde os over de fine solopgange og solnedgange, og modsat om sommeren skal man ikke ud midt om natten for at opleve det. Og lyset er så fint, og fremhæver de grafiske elementer uden farver.

Ude på Fælleden er der gæs i massevis – man kan høre dem på lang afstand når de skræpper, og det er et imponerende syn når de letter i et brus.

This describes the image

Der er ikke så meget at skrive om på denne tid af året – jeg forsøger at komme ud hver dag, og glæder mig over de små ting man kan opleve, og glædes også over at mange andre nyder gåturene her i området. 

Vi har fået en ny afmærkning på stierne som skulle adskille den kørende (cyklende) trafik fra de gående, og jeg synes man kan se at det har hjulpet. 

Jo flere der gør det rigtigt, jo flere af de andre - der går i den forkerte side - vil opdage at de er på gal kurs. 

Når jeg kigger på kalenderen kan jeg også se at om cirka tre uger, så vender det hele, vi får årets korteste dag, og snart kan vi se det bliver lysere. Nu skal vi lige tage det sidste mørke her i december, hvor vi heldigvis kan kompensere med julelys og guirlander.

Updated 9. dec 2021