Høst og lys i smukke september

Kultur 22. sep 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Photo: Kirsten Degn
Skrevet af: Kirsten Degn

Der er noget befriende ved at være over den deciderede sommerperiode, og starte på september, hvor temperaturen er lidt lavere, luften er frisk og himlen er blå.

Der er gyldne og røde farver på buske og træer. Og så skal vi ud at sanke. Brombærrene nåede jeg heller ikke i år, jeg havde ellers set at der var mange af dem, men man kan jo ikke nå det hele.

Champignonerne
Nu er det derimod blevet tid til champignon – og andre svampe, hvis man har mod på det. Champignonerne har jeg gået og holdt øje med i et par uger, og nu er de her. Lidt andre steder end førhen, men de er fundet.

I år har jeg så også fundet ud af at nogen af dem er invaderet af små hvide larver, man kan se det når man skærer stokken over, der er små ormehuller, og så sidder de små hvide dyr tæt i hatten. Det er larver af svampemyggen, det er ikke så lækkert, men de er til at sikre sig mod. Hvis man får for mange svampe, kan man udmærket skive dem, og putte dem i fryseren, og så kan de sagtens bruges til sovs eller omeletter.

På vores gåtur i dag i Fasanskoven fandt vi også den røde fluesvamp, og den skal man jo kun beundre på afstand, men smuk er den.

This describes the image

Rønnebær
Og så skal jeg snart ud på tur efter rønnebær til syltede bær med whisky, jeg gentager gerne opskriften her:

- 1 kg rønnebær (skal fryses inden brug)

- 1,4 kg sukker blandes i efter optøning.

- Opvarmes langsomt under omrøring indtil sukkeret er opløst.

- Blandes med Rød Melatin efter doseringsanvisning på posen.

- Tilsættes rigeligt Whisky.

- Hældes på glas.

Velbekomme – det er fortræffeligt til blåskimmelost.

Hyben
Der er også mange hyben at samle til marmelade. Jeg praktiserer at plukke en posefuld af gangen, når jeg er ude at gå tur, og så pynte dem med det samme når jeg kommer hjem, og komme dem i fryseren, og før man ser sig om har man nok til en gang hybenmarmelade. Hvis man plukker for mange af gangen, er det lidt uoverkommeligt at få dem ordnet på en gang.

This describes the image

Havtorn og hyldebær
Vi må heller ikke glemme havtornen, men den har jeg jo omtalt tidligere. Her i mit område er der også hyldebær som nu er modne, det er nok ikke så moderne med hyldebærsuppe, men de er jo også gode til saft – og sunde. Fuglene elsker også hyldebær, og der ligger masser af hyldebær på min terrasse og på mine havemøbler, men man må tage det sure med det søde, og alle de røde mærker går jo af igen i løbet af en vinter.

Æbletræ
Mit lille æbletræ, som kun har sat to små æbler i sommer, er lige pludselig sprunget ud med næsten lige så mange blomster som det havde i foråret - naturen er forunderlig.

Og det er med at udnytte den dejlige natur vi har lige uden for døren - det bliver ikke flottere end det er lige nu, synes jeg – men heldigvis er vi sådan indrettet at når det bliver forår igen, så synes vi også det er den bedste tid på året. Hurra for vores skiftende årstider.

 

Updated 24. sep 2022

Vil du vide mere?