Så blev det juni: Første sommermåned

Kultur 13. jun 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Photo: Kirsten Degn
Skrevet af: Kirsten Degn

Så blev juni måned skudt i gang med sommervejr og pinsesol – efter en lidt våd og kold afslutning på maj måned. Så nu nyder jeg at alt er grønt og frodigt – de gule iris ved kanalerne har afløst engkabbelejerne, så det er som det skal være.

Jeg er dog lidt bekymret for tilstanden af pilekrattet heromkring, det ser gråt og trist ud, og det er ikke spindemøllarver, de holder sig til hvidtjørnen. Nogle steder kan jeg godt se at der er utøj i bladene på pilen, men andre steder er den bare vissen og grå.
Angrebet af spindemøllarverne synes jeg slet ikke er så voldsomt i år som det har været de sidste par år, men larverne er der, og det er lidt fascinerende at følge - og også se hvordan buskene igen bliver grønne senere på sommeren.

This describes the image
Mariehøns lægger æg, som bliver til larver, som igen forpupper sig. Og endelig klækkes en ny generation af mariehøns.

Mariehønepupper
Den anden dag mødte jeg et af naturens små mirakler. Jeg så noget på en sydvendt solvarm mur: i første omgang kunne jeg ikke rigtig bedømme om det var nogle små kræ, som var ved at fortære hinanden eller det var noget som var ved at blive født... og så måtte jeg jo konsultere eksperter, og det viste sig at det var mariehønepupper, som var ved at udklække mariehøns.
Mariehøns lægger æg, som bliver til larver, som igen forpupper sig. Og endelig klækkes en ny generation af mariehøns. Det var lidt fascinerende at se, og der var mange på et sted. Dagen efter da jeg var forbi, var der næsten kun pupper, og ingen mariehøns.

This describes the image

Valmuer, brændenælder...
Lige i øjeblikket står det hele i blomst – desværre ser nogen det mest som ukrudt, men er der noget smukkere end valmuer i blomst, måske endda sammen med en smuk brændenælde i flere grønne nuancer...
Ja det er ukrudt, men hvad vil vi have i stedet for, grus eller asfalt, plæner som på golfbanen eller fliser?
Og hvis vi tænker lidt videre, så er det jo biodiversitet i fuldt flor, alt det vi snakker om er vigtigt for vores natur – flere insekter – mere vild bevoksning. Visionen for Ørestad var jo engang at man skulle forbinde naturen ude på fælleden med bebyggelsen.

This describes the image
Blomstringen topper fra nu og til Sct. Hans, så det er lige i disse dage at man skal nyde sommerens lækreste dessert: friturestegte hyldeblomster.

Hylden topper nu
Noget af det der også står i fuldt flor i øjeblikket er hyldebusken, som står med sine smukke hvide og velduftende skærme. Blomstringen topper fra nu og til Sct. Hans, så det er lige i disse dage at man skal nyde sommerens lækreste dessert: friturestegte hyldeblomster.
Det er meget enkelt – man dypper blomsterskærmen i pandekagedej og frituresteger den i olie, og serverer med et drys sukker.

Vildthegnet står endnu
Der er i øjeblikket flere projekter jeg holder øje med – nemlig vildthegnet og anlæggene med badebro i nærheden af Byskoven. Jeg synes ikke rigtig der sker noget, men jeg vil prøve at vende tilbage til hvordan det går.
Jeg havde tænkt at cykle en tur ud for at se hvad der skete, men nåede det ikke inden deadline - så jeg må vende tilbage når jeg har inspiceret.

Nattergalen
Til sidst vil jeg minde om, at det er nu vi skal ud at høre nattergalen. Jeg var lidt betænkelig over at jeg ikke havde hørt den endnu, og sidste år var der heller ikke så meget nattergalesang, men den anden aften gik den klar og tydelig igennem. Måske var de flyttet lidt længere sydpå i krattet vest for Kalvebod Fælled Skole – men det var fint at høre - og det er jo den slags ting man skal være glad for. at de findes lige her.

This describes the image
Updated 13. jun 2022

Vil du vide mere?