Kirsten Degn: Fælledens flotte farver

Kultur 7. nov 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Photo: Farverne... jeg mangler ord.
Skrevet af: Kirsten Degn

Nu er det rigtig blevet efterår – luften er kølig, og der er en duft af rådnende blade, når man kommer i nærheden af træerne. Nu er det også blevet mærkbart tidligere mørkt, og man skal tilrettelægge sine gåture.

Jeg har været på jagt efter champignon, men det er lidt svært i år – der hvor der var masser sidste efterår er der ingen svampe, så jeg må prøve at finde nye jagtmarker. 

Jeg har også været på kantareljagt (ikke her i nabolaget) – og så har jeg konstateret at der næsten ingen havtorn er. Sidste år fandt jeg en beplantning, hvor der var helt orangefarvet af bær – i år kan de tælles, om ikke på én hånd, men småt er det..

Og så kan jeg konstatere at vi har tabt kampen for Paddedammen foran Kalvebod Fælled Skole. Først var der lige pludselig en stor gravemaskine på larvefødder, som gravede og regerede. Jeg synes det er så ærgerligt at vi skulle miste det lille fine sted på grund af nogle paragraffer.

Men historien om Paddedammen er ikke slut endnu, for efter at det hele var jævnet ud, fik vi et omslag i vejret, og efter flere dages regn er søen nu større end tidligere – godt nok kun i omfang, dybden er jo væk.

I forbindelse med at Paddedammen er fyldt op, er der etableret en sti med stabilgrus fra Kalvebod Fælled skole og ud mod Kanonvej. Det bliver forhåbentlig til glæde for mange.

Samtidig graver og regerer de også ude på Kalvebod Fælled – det går ud på at de mange grøfter som er gravet for at lede vandet væk fra engene skal fjernes for ikke at dræne området helt. Det skulle i sidste ende bevirke at der bliver større områder hvor vandet bliver liggende til glæde for fugle og tudser. 

This describes the image

En dag med højt og flot solskin gik jeg igen på Savannen – stadig ingen champignon – og heller ingen efterårsfarver endnu, men dejligt lunt vejr. Og så må man jo gå på jagt efter noget andet, og denne dag blev det de fine hvide gåsefjer/dun som lå der i solen med små dugperler på – lige klar til at blive fotograferet. 

Der er kommet en opdatering fra foreningen til genetablering af gangbroerne ved Store Høj Sø. Der er ikke noget helt konkret at fortælle fra den front, men der er modtaget et tilbud og foreningen arbejder på højtryk for at få gang i arbejdet. 

Og så er der tikket endnu en god nyhed ind: Naturstyrelsen har udpeget tre af vores skovområder til at være urørt skov: Pinseskoven, Fasanskoven og Kongelunden. Det er beskrevet andet sted i avisen, men skal lige nævnes her, for det er positivt både for dyr, beplantning og mennesker.

This describes the image

Lige her på falderebet før avisens deadline var jeg ude at tage de sidste skud. Det blev en fin tur med vores smukke heste som mål, og der stod de smukt i det fine sollys som fremhævede både hestenes farver og efterårsfarverne. Brombærrankerne som ikke gav mig det store udbytte i år (jeg tror jeg var for sent ude) havde de smukkeste både gule og grønne blade.

Farverne er senere i år end tidligere – vi plejer at have kulminationen i efterårsferien, og nu er vi et par uger senere på den, men jeg tror vi har flere gode og flotte dage endnu, hvis ellers vejret vil.

Updated 9. dec 2021