JULI: Det kribler og krabler

Kultur 30. jun 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Photo: Kirsten Degn
Skrevet af: Kirsten Degn

Der er rigtig gang i alt småkravlet i øjeblikket, både stort og småt fouragerer og formerer sig.

 

Den anden dag så jeg lige ud af øjenkrogen noget stort flyve forbi og lande i bøgehækken, det var en oldenborre, og smuk er den jo, og jeg har for øvrigt set flere af dem siden, er det mon “oldenborreår”?

Bladlus
På min morgentur har jeg heller ikke kunnet undgå at bemærke at alle de små birketræer som står langs med Fasanskovstien er angrebet af små sorte bladlus, og det er mums for myrerne. Den enes død den andens brød.

This describes the image

Bladruller
I de samme små birketræer er der en anden lille sjov tingest. Det er de fine bladruller som er dannet af birkebladrulleren. Hunnen skærer bladpladen op på begge sider af hovedribben og ruller derefter siderne sammen til et rør hvor hun lægger sit æg. Senere kravler larven ud foroven og forpupper sig i jorden. De ruller jeg har fotograferet er forladte.

Pæle i stedet for hegn
Her i vores lille område sker der en masse lige nu – vildthegnet er næsten nede på nuværende tidspunkt, og der er i stedet blevet sat naturtræ-pæle mellem Fælleden og de beboede område ud for skolen og nordpå.

Det er blot en markering af skellet mellem natur og beboelse, men det holder jo hverken dådyrene ude fra bebyggelsen, eller ungerne fra at løbe længere væk.

Så sent som i morges så jeg friske dådyrspor i mudderet lige neden for skolen. Jeg ved heller ikke hvor meget kønnere pælene er end hegnet, som jo alligevel var næsten dækket af bevoksning.

This describes the image

Mudderhul
Det er ikke alle tiltagene som er lige vellykkede – vi kan jo også konstatere at vi engang havde en sø, nu har vi et mudderhul, som alligevel ind i mellem er en sø på størrelse med den der blev fyldt op.

Med tiden bliver det jo grønt omkring hullet igen, men der går lige lidt tid, hvor vi kigger på mudderet. De grusede stier er derimod en succes.

Små bitte frøer
Men på trods af at søen er blevet endevendt, er der alligevel liv, der er masser af små bitte frøer som hopper livligt omkring til stor fornøjelse for ungerne.

This describes the image

Sankt Hans
Og så har det været sommersolhverv, og Skt Hans. Der var en fantastisk tilslutning til arrangementet ved Naturcentret, og på grund af det tidlige starttidspunkt var der rigtig mange som havde valgt at spise medbragt aftensmad og hygge sig i det grønne, det var dejligt at se.

Pilebuskene får blade
Det er også en fornøjelse at se at pilebuskene her omkring er ved at få blade igen, så inden længe er det hele grønt. Vi ved jo godt at nu bliver dagene kortere igen, men vi ved også at der er masser af sommer tilbage – det er bare om at nyde det!

Updated 30. jun 2022