Teater: Bohr ændrede ikke verden - men fortællingen om den

Kultur 10. jan 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Photo: Søren Meisner
Skrevet af: Redaktionen

”Det er forkert at tro, at det er fysikerens opgave at finde ud af, hvordan naturen er. Fysik handler om, hvad vi kan sige om naturen” (Niels Bohr)

I 2022 er det 100 år siden, Niels Bohr modtog sin nobelpris i fysik, og i den anledning vil Teater GLiMT på Sundholm hylde og portrættere den ikoniske person og videnskabsmand. Det bliver med en såkaldt 'multidisciplinær' forestilling, der angiveligt vil udfordre fysikkens love og – ligesom Bohr – bringe undren tilbage i måden, vi ser verden på.

Niels Bohr revolutionerede den moderne videnskab, da han fremsatte sin teori om, at fysikken beskriver verden i vendinger, vi ikke umiddelbart kan visualisere eller forestille os. Sandheden kan virke selvmodsigende, og paradokset bliver kun et startpunkt for nye opdagelser. 

Bohr var en særlig slags videnskabsmand og et favnende menneske, der gjorde sine kollegaer og studerende på Niels Bohr Instituttet til én stor familie. Her gik de fx rundt med legetøjspistoler og skød om kap mod hinanden, inspireret af hvordan gunslinger-helten i westernfilmene altid vandt over skurken, selvom skurken trak først. På den måde beviste Bohr, at den umiddelbare respons er hurtigere end den intentionelle handling.

This describes the image

I en scenografi af tavler, inspireret af Bohrs personlige tavle, der rummede mange tavler, udfolder forestillingen BOHR sig i forskellige lag med historiske nedslag fra verdenskrigene, udviklingen af atombomben, historien om Bohrs årelange, legesyge fejde med Albert Einstein, anekdoter fra Bohr Instituttet og scener fra et familieliv, hvor Bohr kone Margrethe spillede en særlig rolle for, hvordan det tæt forbundne forskningsmiljø på instituttet udviklede sig, og hvor Bohr mistede sin ældste søn i en tragisk bådulykke.

Teater GLiMTs vil fortælle historien om Bohr med "kropslige udfoldelser og illusioner, der forvrænger tid og rum og udfordrer tyngdekraften".
"Gennem en stærk visuel og sanselig forestilling vil vi komme Bohrs tanker nærmere – og forstå, at vores daglige opfattelser af vores verden gemmer på så mange utrolige hemmeligheder," skriver GLiMT i en pressemeddelelse.

Forestillingen BOHR spiller 17. – 21. januar på ZeBU, Øresundsvej 4, hvis regeringens coronarestriktioner eller ikke kommer i vejen. Alternativt vil Teater GLiMT spille forestillingen 26. marts - 2. april. Forestillingen tager efter spilleperioden på Teater ZeBU på Danmarks turné i hele landet.

Updated 10. jan 2022