Naturens (u)orden: Blomstring i november

Kultur 17. nov 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Photo: Kirsten Degn
Skrevet af: Kirsten Degn

Det er lidt mærkeligt at jeg et par uger efter at have været ude for at fotografere efterårsfarverne nu cykler ud for at finde blomster...

Det startede egentlig med at jeg for en måneds tid siden opdagede at mit æbletræ blomstrede, samtidig med at det havde to (kun to!) færdige æbler. Lidt senere kunne jeg konstatere at jordbærrene i min plantekasse blomstrede på livet løs. Og lige pludselig kunne jeg se at der var blomster alle vegne – blomster som egentlig skulle være gået helt i dvale, f.eks. rødkløver og knopurt.

This describes the image
Knopurten står så fint i det stadig grønne græs.

Rejnfan og julerose
Rejnfan’en kom også med nye blomster, men det har vi set før - at den tager en ekstra tur med nye blomster nedefra, når de andre er visnet væk.
Jeg har også set at julerosen allerede er på spring, den skal jeg jo nok holde lidt øje med hvis der kommer nattefrost, men i øjeblikket er der meldt mildt vejr så langt ud vi kan se.

This describes the image
Røllikke i fuldt flor her i slutningen af november.

Snaps
Og så et lille tip: Rølliken blomstrer også igen, så man kan nå at lave en dejlig snaps til julefrokosten. Man klipper bare de små hvide blomster af, putter dem i et glas, og overhælder med Brøndum snaps.
Den skal trække nogle dage (max en uge) men smag dig frem. Det er klart min yndlings-snaps, og den er god til det hele...

This describes the image
Bramgæs i flok. Nogle bliver, andre trækker længere mod syd.

Sæt tulipanløg!
Endnu en mulighed vi har fået på grund af det ekstremt varme vejr vi har i øjeblikket, er at vi også kan nå at sætte tulipanløg. Ifølge kalenderen er det næsten for sent, men det ser ud til at der er længe til nattefrost, så gør det endelig.
Sæt løgene tæt i krukker, eller i de bare pletter mellem stauder eller i hækken - og så glæd dig til forår og tulipaner.

Bramgæs
På min vej ud over savannen kunne jeg ikke dy mig for at tage billeder (igen – igen) af bramgæssene som lettede op mod den fine bræmme af birketræer i gult.Det er altid et imponerende syn. Og så glædede jeg mig også over kalvene i det fineste modlys.

This describes the image
Den nye sti som er ved at blive anlagt ved Ejler Billes Allé. Vi glæder os.

Ny sti
Den nye sti som skal etableres fra Ejler Billes Alle og direkte ud mod fælleden, har været længe undervejs, men nu er der maskiner i gang, så lidt sker der da, men der er langt til en færdig adgang. I øjeblikket ser der bare vådt og smattet ud, men det skal jo være skidt inden det bliver godt.

Hestefolden
Og så har jeg for nylig læst at problemet omkring læskure til hestene på Amager Fælled skulle være løst. Københavns Kommune har været ude med en besked om at der er fundet en løsning med to mindre læskure, der ikke kræver byggetilladelse.
Det betyder at heste og køer fortsat kan gå på Fælleden, til glæde for os alle.

Efterår bliver ved
Alt i alt har vejret været omskifteligt, og min spådom om at det snart var slut med efterårsfarverne, holder ikke helt stik i år. Når solen skinner, som den næsten gør hver dag (mellem bygerne) så er der stadig de fineste farver på nogle af træerne her i mit nabolag. Og bøgehækken er om muligt endnu smukkere end på noget andet tidspunkt. Nyd det mens det er her.

Updated 17. nov 2022

Vil du vide mere?