Solceller over motorvejen

Debat 4. nov 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Photo:

Endnu er det ikke afgjort, om Øresundsmotorvejen bliver overdækket. Men vi er rykket et lille skridt nærmere målet. 

På rådhuset er det nu besluttet, at Forvaltningen skal undersøge muligheder for at få motorvejen overdækket i Ørestad.

At det er kommet så vidt, er næsten udelukkende takket være én enkelt engageret borger Safia Ullah Skadhauge. Hun har på forbilledlig vis grundigt undersøgt sagen, og båret den frem over for Lokaludvalget og i offentligheden.

En overdækket motorvej i Ørestad kan give nye byrum i en storby med mangel på plads uden at lægge beslag på grønne områder. Byggeri af boliger og erhvervslokaler over motorvejen kan bidrage til at finansiere projektet. Absolut et væsentligt aspekt, for en overdækket motorvej vil blive en kostbar øvelse.

En overdækket motorvej betyder også et farvel til trafikstøj fra motorvejen i Ørestad. Det er ingen detalje, for langvarig trafikstøj er et ofte overset sundhedsproblem. 

Danske forskere fra blandt andet Roskilde Universitet, har i et nyt studie påvist en klar sammenhæng mellem trafikstøj og udvikling af demens.

For trafikstøjens skyld, vil det derfor give mening at overdækningen ikke slutter i Ørestad, men fortsætter som en “let” overdækning. I både Hvidovre og Høje-Taastrup er der fremsat lignende tanker. Her er en anden interessant mulighed taget med, nemlig solenergi på den indkapslede motorvej.

Som det er i dag, så placeres mange solcelle-anlæg i naturen og i åbne landskaber. Hvis vi bruger arealet på en overdækket motorvej til solenergi, kan der både produceres grøn energi, mens naturen holdes fri for solceller.

Spændende er, at Kommunalbestyrelsen i Tårnby den 26. oktober har besluttet at tage kontakt med Københavns Kommune og Høje-Taastrup Kommune for at høre nærmere om disse kommuners planer. Dette åbner interessante perspektiver for fremtiden og for en motorvej uden

Updated 27. nov 2021